Κρητικός Πόλεμος (1645-1669)

(...)
 Τα πολεμικά αυτά γεγονότα,που διήρκεσαν είκοσι πέντε περίπου χρόνια  (1645-1669) με μεγάλες ανθρώπινες απώλειες,συντάραξαν τον χριστιανικό κόσμο.Ο Κρητικός πόλεμος πήρε τον χαρακτήρα της πάλης του Χριστιανισμού εναντίον του Ισλάμ,από τη στιγμή που η έκβασή του θα καθόριζε αποφασιστικά τα όρια και τις σχέσεις διαφορετικών κόσμων και πολιτισμών.
Οι ελεύθεροι χριστιανικοί λαοί της Ευρώπης αγωνιούσαν και ανησυχούσαν για την εξάπλωση του φοβερού εχθρού,ενώ οι υποδουλωμένοι χριστιανοί έλπιζαν στην μελλοντική τους απελευθέρωση.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν στα χρόνια αυτά από την μια οι επαναστατικές ζυμώσεις των Ελλήνων κατά την διάρκεια του πολέμου,όπως ορισμένα πολεμικά γεγονότα με τους ανυπότακτους Μανιάτες στην Πελοπόννησο,που ήθελαν να προκαλέσουν αντιπερισπασμό στους Τούρκους,και από την άλλη το ότι οι Έλληνες που ζούσαν στις ευρωπα'ι'κές χώρες συγκινήθηκαν από τον Κρητικό πόλεμο και έκαναν ό,τι μπορούσαν για την απελευθέρωση της σκλαβωμένης τους πατρίδας,όπως ο μοναχός Δανιήλ,γόνος παλαιάς αρχοντικής οικογένειας της Αθήνας και πρόσωπο εμπιστοσύνης του βασιλιά της Σουηδίας Καρόλου Ι' Γουστάβου (1654-1660) και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Νικηφόρος.
Η Κρήτη λοιπόν έγινε σύμβολο,το συμβολικό πεδίο της μάχης δύο κόσμων και ιδεολογιών,και η σωτηρία της δεν ήταν υπόθεση μόνο της Βενετίας αλλά γεγονός παγκόσμιο,ύψιστης πολιτικής και στρατιωτικής σημασίας,και ζήτημα γοήτρου για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο. (...)

picture found on historiasdelahistoria.com

CANDIA/CRETA/ΚΡΗΤΗ

Ο ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

16ος -18ος ΑΙΩΝΑΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο